Skip links

donderdag

vanaf

09:00

weer geopend!

Home » Behandelingen » Huidproblemen » Onzuivere huid

Onzuivere huid

Hoewel een onzuivere huid vaak in de puberteit voorkomt zijn er mensen die hun hele leven hier last van hebben. Onder een onzuivere huid verstaan we o.a. puistjes, mee-eters, verwijde poriën, acne etc. Dit is vaak te zien in het gezicht maar soms ook in de nek, schouders of rug. De poriën aan de oppervlakte van de huid zijn dan verstopt. Door deze verstopping stapelt talg zich op in de talgklieren, samen met vuil en dode huidcellen. Een onzuivere huid kan verschillende oorzaken hebben.

Dit zijn de belangrijkste oorzaken:

Onzuivere huid door verkeerde reiniging
Een oorzaak van een onzuivere huid is dat de huid onvoldoende of niet op de juiste manier gereinigd wordt. De poriën raken hierdoor verstopt.

Hormonen
De mannelijke hormonen, androgenen, stimuleren de talgklieren om meer talg aan te maken. De vrouwlijke hormonen, oestrogenen, gaat de productie hiervan juist tegen. Hierdoor hebben jongens meer last van een onzuivere huid dan meisjes. Dit komt niet door de hoeveelheid hormonen maar door het gebrek aan evenwicht poriën tussen de hormonen onderling. Dit verklaart waarom je vooral tijdens de puberteit, maar ook tijdens de zwangerschap, last kan hebben van puistjes.

Stress
Een andere oorzaak van een onzuivere huid is stress zijn. Op het moment dat je veel stress hebt maak je de stresshormonen testosteron en coristol aan en deze verhogen de talgproductie. Op het moment dat je een stressvolle periode doormaakt is er een grote kans dat zich puistjes op de huid zullen vertonen.

Gebruik van verkeerde verzorgingsproducten en make-up
Een onzuivere huid kan het gevolg zijn van het gebruik van verkeerde producten. Op het moment dat je een creme gebruikt die te vet is voor jouw huid, raken de poriën verstopt. Ook kunnen producten die je gebruikt de huid zodanig irriteren dat de talgproductie wordt verstoord, en dus onzuiver wordt.

Verkeerd voedsel
Verkeerd eten, of ongezond eten kan ook een oorzaak zijn van een onzuivere huid. Het is algemeen bekend dat junkfood en chocola niet bevoordelijk zijn voor de huid maar ook andere voedingsmiddelen kunnen hier aan bijdragen. Het is dus van belang dat je in de gaten houdt wanneer de onzuivere huid komt opspelen, wellicht komt het door bepaald voedsel. Dit verschilt uiteraard per persoon.

Tips bij een onzuivere huid:

  • Eet gezond en minder met het eten van bewerkte voeding.
  • Drink voldoende water (1,5 liter per dag) zo worden alle afvalstoffen uit je lichaam gespoelt.
  • Slaap voldoende (+/- 8 uur) dit zorgt voor optimale staat van alle lichaamsfuncties.
  • Rook en drink niet (of minder) en leef ontspannen. Roken, stress & alcohol hebben een nadelig effect op de gezondheid van de huid.
  • Reinig de huid met een milde zeep ipv een agressieve zeep. Deze droogt de huid namelijk uit.
  • Behandel je huid na het reinigen met een dagcreme. Door de bescherming voorkom je dat de huid nog meer talg gaat produceren.
  • Last van pigmentvlekjes? Gebruik een gekleurde dagcreme in plaats van een conceiler. Deze verstikken de huid.

Verschillende vormen van onzuivere huid:
Acne, gerstekorrels, grove poriën, mee-eters, puistjes

Chat openen
Vragen over Onzuivere huid? Wij staan voor je klaar 👋 Stuur ons een berichtje via WhatsApp!