Skip links

7 tips tegen droge, schrale en gebarsten lippen

7 tips tegen droge, schrale en gebarsten lippen

Merk jij ook altijd dat je in de winter meer last hebt van droge lippen? Vaak voelen de lippen schraal aan en krijg je last van gebarsten lippen, maar hoe komt dit eigenlijk? De huid van de lippen is erg dun en bevat maar weinig talgklieren. Aangezien in de winter de lucht droog is en weinig vocht bevat, neemt de kans op droge lippen ook toe.

Verschillende oorzaken van droge lippen

Droge lippen ontstaan ook door een gebrek aan de juiste voedingsmiddelen, een allergische reactie, een griepje, of het te hoog aanslingeren van de verwarming binnenshuis. Ongeacht de oorzaak van je droge lippen, zijn er gelukkige manieren om hier iets aan te doen.

lippen

Wij zetten zeven tips voor je op een rijtje.

1. Stop met likken

Het ligt voor de hand je lippen te likken om de droogte en trekkerigheid weg te nemen. Helaas maakt dit het alleen maar erger, door de enzymen en bacteriën die in je speeksel aanwezig zijn.
Wanneer je je lippen bevochtigt, heb je weliswaar een tijdelijke verlichting van de trekkerigheid, maar zodra het speeksel verdampt in de droge en koude (winter-)lucht, worden je lippen zelfs nog droger dan ze daarvoor waren. Verstandiger is het om een hydraterende crème of lippenbalsem aan te brengen. (en zeker GEEN Labello, lees hier meer over in onze andere blog!)

lipp

2. Neem je verzorgingsproducten onder de loep

Wanneer je vermoedt dat je droge lippen worden veroorzaakt door een allergische reactie is het verstandig om je producten voor mondverzorging onder de loep te nemen. Denk aan tandpasta, mondwater, lippenbalsem en lippenstift. Wanneer een van deze producten smaakstoffen, oxybenzone of kleurstoffen bevat, is het raadzaam het product even een week niet te gebruiken. Wanneer je gedurende deze week een verbetering waarneemt van je droge lippen, weet je waar de allergische reactie vandaan komt.

3. Gebruik lippenbalsem

Om gebarsten lippen te voorkomen en te genezen, is het verstandig om regelmatig lippenbalsem aan te brengen. Hiermee leg je een beschermend laagje over je lippen dat het vocht insluit, zodat je lippen er gezond en fris uitzien.

TIP:

Lipcontrol van Pascaud. + Lip Line Corrector van QMS.

lippi

4. Drink voldoende water

Een uitgedroogd lichaam betekent ook uitgedroogde lippen. Doe tijdens de winter daarom extra je best om voldoende vocht binnen te krijgen. Drink voldoende water en eet fruit dat rijk is aan fruitsappen.

5. Let op je vitamine inname

Droge en gebarsten lippen kunnen ook worden veroorzaakt door een vitaminetekort. Sommige vitamine B complexen, zoals niacine (B3) en riboflavine (B2) geven een boost aan het vermogen van je huid – en dus ook je lippen – om vocht vast te houden. Dit betekent niet per se dat je supplementen moet gaan slikken. Ook voedingsmiddelen zoals groene groenten, linzen, bonen, melkproducten en noten bevatten vitamine B complexen.

6. Exfolieer

Exfolieer (peeling) je lippen één tot twee keer per week om velletjes en dode huidcellen te verwijderen. Gebruik hiervoor een lippenscrub, of een zachte tandenborstel of nat washandje. Je lippen voelen meteen een stuk zachter aan!

lipppen

7. Let op de luchtvochtigheid

Verwarmde lucht binnenshuis is in de winter vaak erg droog. Dit maakt je droge lippen alleen maar erger. Probeer daarom de luchtvochtigheid in huis op ongeveer 30 tot 40% te houden. Een goedkope tip uit grootmoeders tijd is het plaatsen van een bakje water op de radiator.

Wanneer niets helpt…

Wanneer bovengenoemde tips helemaal niets doen voor je droge lippen, maak dan snel een afspraak met je huisarts. Sommige ziekten – zoals kanker en auto-immuun afwijkingen – zorgen ook voor droge lippen. In dat geval is het verstandig er snel bij te zijn.

Download HIER ons GRATIS beauty e-boek boordevol tips en adviezen en ontvang daarbij een persoonlijk cadeau t.w.v. 75,- euro!

e-boek-apprenza

 ……[contact-form-7 id=”18246″ title=”contact apprenza”]

[/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ last=”yes” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=””][fusion_text][contact-form-7 id=”18246″ title=”contact apprenza”][/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Laat een reactie achter

Chat openen
Hallo 👋 Heb je een vraag of kunnen we je ergens mee helpen? Stuur ons gerust een berichtje via WhatsApp!