Skip links

De oorzaak van acne waarover je arts je niks zal vertellen

De oorzaak van acne waarover je arts je niks zal vertellen.

Het zijn niet alleen tieners die worden getroffen door acne. 20% Van de volwassenen heeft er last van. Zo’n 85% van de mensen krijgt op enig moment in zijn leven te maken met acne. Niet alleen de huidklachten zelf zijn vervelend, ook de psychische klachten kunnen hun sporen achterlaten; zelfvertrouwen en gevoel voor eigenwaarde kunnen erg te lijden hebben. Mensen die zich terugtrekken uit het sociale leven en hierdoor vervreemden zijn helaas geen uitzondering.

Het is dan ook niet vreemd dat mensen met acne zoveel tijd en geld besteden om een oplossing te vinden voor hun huidklachten.

In eerste instantie wordt de meest toegankelijke oplossing uitgeprobeerd: goedkope drogisterij zelfhulpmiddeltjes en vervolgens wendt men zich tot de huisarts, die al snel met dubieuze crèmes op de proppen komt, vaak met potentieel schadelijke bijwerkingen. In de meeste gevallen worden hiermee slechts de symptomen bestreden, maar wordt de werkelijke oorzaak volledig genegeerd.

Hoewel deze geneesmiddelen met klem worden voorgeschreven door artsen en de farmacie, ben ik sterk geneigd deze middelen af te raden. Mijn advies luidt dan ook: gebruik geen medicatie voor acne (ook niet tegen rosacea, eczeem of psoriasis), maar neem je dieet eens onder loep! Acne is geen (primaire) genetische aangelegenheid.  Het is een kwestie van ontstekingsgevoeligheid, die veelal wordt veroorzaakt door slechte eetgewoonten en leefstijl.

De oorzaak van acne1

Acne is big business voor de farmacie
Acne is een van de meest voorkomende huidproblemen. Nadat huis-tuin- en-keukenmiddeltjes zoals Clearasil zijn geprobeerd, wenden de meesten zich tot een dermatoloog. Voor een
huidaandoening die zo vaak voorkomt is het werkelijk verbazingwekkend dat deze klacht zo veelvuldig verkeerd wordt geïnterpreteerd en vervolgens verkeerd wordt behandeld. Een van de weinige zaken omtrent acne waarover artsen het eens zijn, is dat de meest voorkomende vorm acne vulgaris is, een inflammatoire bacteriële aandoening die vaak de huid aandoet van het gezicht, nek, schouders, rug en borst, en soms leidt tot pijnlijke letsels.

Maar dit is waar de consensus eindigt

Wanneer behandeling na behandeling faalt en de acne blijft terugkomen, is het zeer waarschijnlijk dat de dermatoloog je acne “chronisch” zal noemen. Wat hij in werkelijkheid zegt is dat de behandeling niet aanslaat, waarschijnlijk omdat hij de symptomen aanpakt in plaats van de oorzaken.

Dus de arts houdt zich met zijn conventionele behandeling aan de medische richtlijnen. Dit doet hij met systemische antibiotica, steroïden en hormonale middelen (waaronder orale anticonceptiva), en Roaccutane (Isotretinoïne), een van de gevaarlijkste medicijnen ooit ontwikkeld. Als apothekersassistente weet ik hoe frequent deze medicatie wordt voorgeschreven en welke negatieve gezondheidsconsequenties het gebruik met zich meebrengt.

Overzicht van conventionele acne behandelingen
Topische behandelingen (lotions, crèmes en gels) zijn vaak het eerste wat een arts zal voorschrijven.

Orale antibiotica
(tetracycline, doxycycline, minocycline, en erythromycine) – meestal voorgeschreven voor matige tot ernstige acne

Roaccutane
(isotretinoïne) en generieke equivalenten worden toegepast bij ernstige gevallen van acne

Van topische behandelingen wordt beweerd dat ze de talgproductie verminderen, celvernieuwing van de huid stimuleren en bacteriën doden. Ook zouden ze ontstekingen verminderen. (Aan de ware oorzaak, de ontstekingsgevoeligheid van het lichaam door suiker, geraffineerde koolhydraten en verkeerde vetzuren, wordt geen aandacht geschonken)

Isotretinoïne heeft gevaarlijke bijwerkingen
Roaccutane (werkzame stof  isotretinoïne) is een zeer omstreden medicijn dat (hoe is het mogelijk dat dit een industriestandaard is?) werd geproduceerd door de Zwitserse medicijnfabrikant Roche Holding AG. De bijwerkingen van  Roaccutane waren zo heftig dat deze ronduit buitenproportioneel te noemen zijn, helemaal als je je realiseert dat hiermee de oorzaak van de klachten niet wordt aangepakt, maar slechts de symptomen. Kortom, het werkt dus slechts deels.

Het is dan ook een feit dat er talloze mensen in het verleden rechtszaken hebben aangespannen tegen de fabrikant, omdat ze van mening zijn dat hun gezondheid heeft geleden onder de behandeling met Roaccutane. Roche verloor een aantal rechtszaken en is sinds 2009 gestopt met de verkoop van het geneesmiddel.

De generieke stof, isotretinoïne, wordt echter nog steeds gebruikt, hetzij door andere fabrikanten. De lijst met bijwerkingen is eindeloos en omvat onder meer depressie, misselijkheid, zonovergevoeligheid, gewrichtsklachten en een verstoorde leverfunctie.

In een onderzoek uit 2004 bleek uit hersenscans dat mensen die isotretinoïne gebruiken, een daling hebben van 21 procent van de frontale hersenactiviteit, het deel van de hersenen dat een belangrijke rol speelt in de stemming en sociale interactie. Deze veranderingen in de hersenen kunnen een verklaring zijn voor bijwerkingen zoals depressie, zelfmoordgedachten, agressief gedrag en psychotische reacties die worden gemeld door gebruikers van isotretinoïne.

Wat is het je waard?
De bijwerkingen van dit medicijn kunnen zo ernstig zijn dat het de vraag is of het je dat allemaal wel waard is. Natuurlijk kan ernstige acne een oorzaak zijn voor een toegenomen sociaal isolement en kan het depressieve gevoelens veroorzaken, maar de neveneffecten bij het gebruik van isotretinoïne zijn minstens zo erg en bovendien pakken ze de oorzaak van de acne niet aan.

De ernst van de bijwerkingen komt goed tot uiting bij gebruik van isotretinoïne tijdens de zwangerschap. Wanneer je isotretinoïne gebruikt tijdens de eerste maanden van de zwangerschap, is het vrijwel gegarandeerd dat de baby hierdoor gezondheidsschade oploopt. Isotretinoïne is zeer teratogeen (schade aan de foetus).

De Amerikaanse Mayo Clinic omschrijft het als volgt: “Isotretinoïne wordt in verband gebracht met ernstige geboorteafwijkingen, dus zwangere vrouwen wordt met klem afgeraden dit middel te gebruiken.”

Naast het teratogene effect en de psychische bijwerkingen, melden gebruikers van isotretinoïne ook neveneffecten zoals:

  • Verhoogde cholesterol en triglyceriden in het bloed
  • Leverschade
  • Erectiestoornissen
  • Hoofdpijn en zwelling van de hersenen
  • Verstoringen aan het centrale zenuwstelsel
  • Schade aan de huid en slijmvliezen
  • Ontwikkeling van inflammatoire darmziekten (die vaak huidklachten, hoe tegenstrijdig!!, tot gevolg kunnen hebben)
  • Schade aan de ogen, waaronder staar

Veel dermatologen schrijven langdurige behandelingen met antibiotica voor bij acne. Het is beter deze medicatie niet te gebruiken, aangezien deze meer kwaad dan goed lijken te doen. Deze antibiotica vernietigen niet alleen de slechte bacteriën, maar ook de goede, waardoor schimmelinfecties de kop kunnen opsteken en resistente bacteriestammen zich kunnen vormen.

acne

Wat is dan wel de oplossing bij ernstige acne?
Net als bij andere chronische ziekten in de westerse samenleving (zoals diabetes, hart- en vaatziekten, en obesitas), is acne een typisch symptoom van de westerse wereld. Steeds vaker lijken bacteriën of genetica en onderschikte rol te vervullen bij de ontwikkeling van acne. Omgevingsfactoren, en in het bijzonder dieet, lijken van grotere invloed te zijn op het ontstaan acne. Met name geraffineerde koolhydraten en suiker, die de ontstekingsgevoeligheid in het lichaam bevorderen zijn van grote invloed op het ontstaan van acne.

Granen, en dan vooral tarwe, zijn vanwege de gluten een zware belasting voor de darmen, met huidklachten tot gevolg, waaronder eczeem en rosacea. Ook bètacaseïne dat voorkomt in koemelk heeft een vernietigende invloed op het endorfinesysteem, dat de basis vormt voor het immuunsysteem. Eliminatie van deze voedingsmiddelen zal in de meeste gevallen op korte termijn verbetering geven en de klachten verminderen.

Veel huidverzorgingsproducten dragen bij aan het probleem
Wat je op je huid smeert is net zo belangrijk als wat je eet. In feite zijn de producten die je op je huid smeert hetzelfde als de voeding die je in je mond stopt. Een crème die je op je huid smeert, wordt via een semipermeabel membraan geabsorbeerd in je lichaam en komt in de bloedbaan terecht. De meeste commerciële huidverzorgingsproducten en cosmetica zijn niets meer dan een giftige melange van agressieve chemicaliën, die meer huidproblemen veroorzaken dan ze oplossen en tevens de toxische belasting voor je organen verhogen. En in het geval van acne kunnen ze zelfs een ware ‘heidebrand’ op het gezicht veroorzaken.

Waarom zoveel cosmetica deze potentieel gevaarlijke ingrediënten bevatten? Omdat ze goedkoop en gemakkelijk beschikbaar zijn en eenvoudig geld opbrengen voor de industrie.

Veiliger is het om te kiezen voor natuurlijke cosmetica. Deze kan net zo krachtig werken, dus oppassen bij een ultra gevoelige huid is altijd belangrijk. Wel is zeker dat pure, natuurlijke ingrediënten de huid voeden in plaats van uitputten, zoals de drogisterijproducten en medicinale crèmes dat doen.

Kort samengevat
Vermijd suikers en granen vanwege de ontstekingsgevoeligheid

Drink veel vers, zuiver water per dag.

Vermijd stressvolle situaties en doe regelmatig ontspanningsoefeningen

Zorg voor voldoende slaap (7 ½ tot 8 uur)

Gebruik geen antibiotica

Zorg voor een juiste balans van bacteriën door probiotica

Voldoende vitamine D (dagelijks 2000 IE)

Download HIER ons GRATIS beauty e-boek boordevol tips en adviezen en ontvang daarbij een persoonlijk cadeau t.w.v. 75,- euro!

e-boek-apprenza

 ……[contact-form-7 id=”18246″ title=”contact apprenza”]

[/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ last=”yes” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=””][fusion_text][contact-form-7 id=”18246″ title=”contact apprenza”][/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Laat een reactie achter

Chat openen
Hallo 👋 Heb je een vraag of kunnen we je ergens mee helpen? Stuur ons gerust een berichtje via WhatsApp!