Gaat u wel of niet sporten als u verkouden of grieperig bent?
Een hoofd vol snot, schurende keel en een futloos lichaam: reden genoeg om de sportschool te verruilen voor de bank. Of kunt u toch beter alle moed verzamelen en wel gaan trainen? Is bewegen goed voor uw weerstand of juist niet? En wanneer mag je echt niet sporten?
In de herfst en winter heeft u zo een snotneus te pakken. Verkoudheids- en griepvirussen zijn nu eenmaal erg besmettelijk. Ze verspreiden zich in vochtdruppeltjes door de lucht en via de handen naar nieuwe slachtoffers. Houd je weerstand op peil, zodat u zo goed mogelijk gewapend bent tegen deze onvermijdelijke virussen.
Sporten kan daarbij helpen: een goede conditie en elke dag een halfuurtje matig intensief bewegen (bij voorkeur buiten) verkleinen de kans op een verkoudheid of griepje. Bovendien vermindert sporten stress en zorgt het ervoor dat u beter slaapt, wat ook weer goed is voor uw weerstand.
Extreme inspanning is daarentegen niet aan te raden
Zware training vergroot de kans op een verkoudheid juist. Extreme inspanning, zoals een marathon lopen, heel veel of urenlang sporten, verlaagt de weerstand tijdelijk. Overtrainde atleten krijgen vaker een infectie. Ook door afkoeling kan uw weerstand afnemen, waardoor u vatbaarder wordt voor virussen. Goed herstellen na een flinke training en zorgen dat u lekker warm blijft, is belangrijk om de griep buiten de deur te houden.
Griep of verkouden
Bent u toch verkouden of grieperig? Of sporten een verstandige optie is, hangt af van wat u precies onder de leden heeft. Verkoudheid en griep worden nog wel eens in één adem genoemd, maar het zijn wezenlijk andere kwalen.
Met een verkoudheid mag u gewoon sporten. Soms gaat u neus daardoor open en voelt u zich hierna weer wat beter.
Heeft u griep, dan mag u niet sporten. Uw lijf heeft veel energie nodig om weer beter te worden, dus verspil geen kracht aan sporten. Flink bewegen met griep vertraagt u herstel alleen maar en u sportprestaties zullen ook tegenvallen.
Het is een fabeltje dat u met bewegen de koorts eruit zweet, trainen met koorts is zelfs gevaarlijk. Het kan een infectie van de hartspier veroorzaken
Doe de nek-check
Twijfelt u nog? Doe de ‘nek-check’. Heeft u alleen symptomen boven de nek, zoals een loopneus of verstopte neus, keelpijn, hoofdpijn en oorpijn? Sporten is geen probleem.
Heeft u ook symptomen onder je nek, bijvoorbeeld last van hoesten, kortademigheid, een piepende ademhaling, koorts en spierpijn? Dan nu even niet sporten en lekker eerst goed uitzieken!
Download HIER ons GRATIS beauty e-boek boordevol tips en adviezen en ontvang daarbij een persoonlijk cadeau t.w.v. 75,- euro!
……[contact-form-7 id=”18246″ title=”contact apprenza”]
[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]