Skip links

Heeft u last van een (extreem) droge huid? Zo zorgt u voor een vochtarme huid.

Heeft u last van een (extreem) droge huid? Zo zorgt u voor een vochtarme huid.

Wist u dat slechts een klein percentage van de vrouwen een normale huid heeft?
Een veel groter deel heeft een vette, gevoelige, gecombineerde of… droge huid. Een droge huid – ook wel vochtarme huid genoemd – wordt gekenmerkt door droogtelijntjes, schilfertjes en een trekkerig gevoel.

Wij als schoonheidsspecialiste zijn er achter dat mensen zelf vaak denken dat ze een ander soort huidtype hebben dan dat ze werkelijk hebben. Zo krijgt hun huid niet de juiste verzorging die het nodig heeft.

In deze blog geven wij informatie over de droge huid en vochtarme huid . De informatie wij geven is een algemene informatie dit is niet standaard bij ieder huid hetzelfde. Wilt u graag een persoonlijk huidadvies maak dan een afspraak voor een gratis intake en huidanalyse.

Deze blog gaat bewust over deze 2 huidtype. Mensen denken vaak dat de huid droog is maar dan juist vochtarm is. Wij hopen u met deze blog duidelijkheid te kunnen geven.

 

Wat is een droge huid precies?
Kort gezegd houdt een droge huid in dat er een tekort aan vocht is in de huid. De huid is dus vochtarm. U kunt van nature een droge huid hebben, maar er ook op latere leeftijd mee te maken krijgen.Een droge huid uit zich in de aanwezigheid van droogtelijntjes, schilfertjes, rode plekjes en een trekkerig gevoel. Heel vervelend, en bovendien nogal nadelig, want een droge huid laat u er ouder uitzien en is gevoeliger voor het (vroegtijdig) ontwikkelen van rimpels en lijntjes.

 

Wat is de oorzaak van een droge huid?
Een verstoring van de barrièrefunctie van de huid is de grootste oorzaak van een droge huid. De huid dient als een soort schild die het vocht in de dieper gelegen huidlagen beschermt, maar als dit schild beschadigd is, is er de kans dat het vocht sneller verdampt. Het gevolg: uitdroging.Een verminderde huidbarrière zorgt er daarnaast voor dat de huid gevoeliger is voor invloeden van buitenaf, zoals bacteriën. De huid zal sneller irriteren en jeuken.Nog twee oorzaken van een droge huid:

 • Het proces van water uit de diepere huidlagen naar de huidoppervlakte transporteren werkt te traag.
 • De huid bevat van nature te weinig stoffen die vocht vast kunnen houden.

Het komt regelmatig voor dat iemand van nature een droge huid heeft. Maar wist u dat u de conditie van uw huid grotendeels zelf in de hand heeft? De barrièrefunctie van de huid wordt in de meeste gevallen verstoord door het gebruiken van de verkeerde cosmetica. Denk: irriterende, uitdrogende producten.

 


Een vochtarme huid door verkeerd gebruik van cosmetica: wat wel en niet gebruiken?
Het is een mythe dat de huid beter schoon wordt door ‘m grondig te reinigen. Voor een gezonde huid is het tegengestelde waar: reinig en verzorg met mate. Wel iedere dag, maar met minder producten én met producten die lief zijn voor uw huid. Vermijd agressieve cleansers met alcohol en parfum, exfolieer of scrub maximaal eens per week en laat crèmes met onnodige toevoegingen voor wat ze zijn.Echte boosdoeners voor de (droge) huid zijn:

 1. Alcohol
 2. Parfum
 3. Heet water

 

Alcohol
In cosmetica wordt alcohol gebruikt om de houdbaarheid van het product te verlengen, te voorkomen dat een product gaat schuimen en het dient als oplosmiddel. Maar goed voor uw huid? Niet bepaald. Omdat alcohol vliegensvlug verdampt, kan het de huid behoorlijk uitdrogen en irriteren. Alcohol lost de natuurlijke vetten op die aan het huidoppervlak liggen, en dit zijn net de vetten die uw huid zo nodig heeft. Overigens zijn niet alle vormen van alcohol slecht voor uw huid. Kijk in het bijzonder uit voor alcohol denat, dit is de meest agressieve vorm van alcohol.

 

Parfum
Toegegeven: cosmetica waaraan parfum is toegevoegd, ruikt lekkerder dan neutrale producten. Maar goed voor uw huid is parfum allerminst. Onderzoek heeft aangetoond dat 1 op de 50 mensen heftig reageert op parfum. De huid kan ervan uitdrogen en er kunnen rode bultjes, schilfers en zwellingen ontstaan. Wie een droge huid heeft, doet er goed aan producten met parfum zoveel mogelijk te vermijden.

 

Heet water
Het klinkt logisch om de droge huid te voeden met water. Helaas is het een fabel dat veel water drinken het vochttekort in de huid aanvult. Ook lang douchen is geen goed idee. Integendeel: lang onder warm of heet water staan, droogt de huid uit.
Wie een extreem droge (eczeem)huid heeft, kan het beste maximaal vier keer per week douchen of badderen. Heeft u een ‘gewoon’ droge huid, dan kun u met een gerust hart iedere dag een douche nemen, maar zet de thermostaat lager en smeer u na het douchen in met een vette crème.

 

Hoe maak je een droge huid minder droog
Wie een vochtarme huid heeft, heeft als taak om de verstoorde huidbarrière weer sterk en gezond te maken. Zo voorkomt u dat vocht te snel verdampt en dat de huid verder zal uitdrogen, irriteren en jeuken. Een gezonde huidbarrière houdt bacteriën buiten de deur en zorgt ervoor dat de huid er gezond uitziet, zonder schilfers en droogtelijntjes.

 

104 (2)

 

Kies voor cosmetica met de juiste ingrediënten
Wie aan de slag wil met het gezond krijgen van de huidbarrière dient te kiezen voor de juiste cosmetica.
Maar op welke hydraterende ingrediënten moet u letten als u het etiket van een product bestudeert?

 • Glycerine
  Werkt vochtinbrengend en vochtvasthoudend.
 • Hyaluronzuur
  Is een sterk anti-aging ingrediënt, maar staat ook bekend om haar sublieme vochtvasthoudende eigenschappen.
 • Collageen
  Heeft dezelfde vochtvasthoudende eigenschappen als hyaluronzuur.
 • Plantaardige oliën
  Een olie is vanzelfsprekend vet, en dat kan de droge huid maar al te goed gebruiken. Kies voor jojoba-, argan- of olijfolie.
 • Glycolzuur
  Heeft een mild peelend effect, waardoor schilfers verdwijnen. Glycolzuur verbetert daarnaast de vochtbalans van de huid.

 

Het verzorgen van de droge huid
De oplossing voor het minder droog laten aanvoelen van de huid is simpel: reinig met mate en kies de juiste producten. Een droge huid kunt u het best reinigen met een milde cleanser. Kies er eentje zonder alcohol en parfum, maar mét verzorgende, vochtinbrengende ingrediënten. Breng na het reinigen een serum aan en gelijk erna een hydraterende crème aan. Wees niet bang een volle, rijke moisturizer te gebruiken; uw droge huid kan het hebben.

 

Een vochtinbrengende nachtkuur
Is uw huid extreem droog en weet u even niet waar u het moet zoeken? Laat gerust een hele nacht een laag hydraterend masker inwerken. Tijdens uw slaap herstelt de huid, dit masker zal u daar een handje bij helpen. Spoel het masker de volgende ochtend af en u zult zien dat uw huid een opkikker heeft gehad.

Door te kiezen voor rijke, vochtinbrengende producten, met mate te reinigen en niet te heet te douchen, kunt de huidbarrière in balans krijgen. En dat is precies wat nodig is om die droge huid weer te laten stralen.

Wilt u nog meer informatie over de droge huid? Lees dan HIER en HIER onze andere blogs.

 

 

Download HIER ons GRATIS beauty e-boek boordevol tips en adviezen en ontvang daarbij een persoonlijk cadeau t.w.v. 75,- euro!

e-boek-apprenza

……[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][contact-form-7 id=”18246″ title=”contact apprenza”][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Laat een reactie achter

Chat openen
Hallo 👋 Heb je een vraag of kunnen we je ergens mee helpen? Stuur ons gerust een berichtje via WhatsApp!