Ik smeer me niet in, want ik verbrand toch niet?!
We worden keer op keer gewaarschuwd voor de gevaren van de zon. Als we ons niet beschermen, verbrandt, beschadigt en veroudert de huid. Je zou dus denken dat we braaf aan het smeren zijn. En toch zie je nog rood verbrande mensen op het strand. De kans is groot dat zij nog steeds in deze misverstanden geloven.
1 Ik smeer me niet in, want ik verbrand toch niet
De een verbrandt sneller dan de ander en sommige mensen verbranden inderdaad vrijwel nooit. Maar dat is nog geen reden om je niet in te smeren, want verbranding is niet het enige gevaar van de zon. Wat dacht je bijvoorbeeld van huidveroudering, rimpelvorming en, in het ergste geval, huidkanker? Deze gevolgen merk je dan wel niet meteen, het gebeurt wel degelijk. Dus ook als je niet snel verbrandt, is het verstandig om je goed in te smeren.
2 Het grootste deel van mijn vakantie ben ik in en op het water te vinden. Ik smeer me dan niet in, want ik lig niet te bakken op het strand
Het water houdt zonnestralen niet tegen, ze gaan er moeiteloos doorheen. Bovendien worden de UV-stralen door het water weerkaatst. Het voelt dan wel lekker koel zo op het water, het wil niet zeggen dat de zonkracht minder is. Integendeel. Gebruik daarom altijd een waterproof zonnebrandmiddel en smeer jezelf daar regelmatig mee in. Besteed extra aandacht aan gevoelige plekjes die juist bij zwemmen en snorkelen veel zonlicht pakken, zoals de knieholtes, de nek en de huid achter de oren.
3 Verbranden is niet erg. Het doet even zeer, maar daarna word ik mooi bruin
Buiten het feit dat dit waarschijnlijk niet waar is – als je verbrandt is de kans op vervellen juist groot en dat is zeker niet mooi -, is verbranding niet ongevaarlijk. Een verbrande huid is eigenlijk gewoon een beschadigde huid. Laat je lichaam dus nooit opzettelijk verbranden, het is pure huidbeschadiging. Bovendien: hoe vaker iemand in zijn jonge jaren verbrandt, hoe groter de kans op huidkanker op latere leeftijd.
4 Insmeren met factor 20? Dan word ik toch nooit bruin!
Jawel hoor, het gaat alleen iets langzamer. Maar daardoor ook egaler, mooier en duurzamer. Simpel gezegd: hoe sneller je bruin wordt, hoe eerder het kleurtje ook weer verdwenen is. Daarnaast bereikt met het dunner worden van de ozonlaag steeds meer UV-straling de aarde. Kon je vroeger rustig met factor 5 de zon in, nu is dat echt te weinig. Factor 20 of hoger is dus vooral ook een verstandige en gezonde keuze.
5 In Nederland heb ik genoeg aan factor 10, dus deze gaat ook mee op vakantie
Naarmate je dichter bij de evenaar bent, is de zonkracht sterker. Ook in de bergen, en zeker als er sneeuw ligt, is het risico op verbranding groot. Omdat de ozonlaag boven Australië en Nieuw-Zeeland zeer dun is, is de uv-straling ook daar een stuk krachtiger dan bij ons. Pas daarom je zonnebrandfactor altijd aan op je vakantiebestemming.
6 Ik smeer me niet te dik in, want dan krijg ik zo’n plakkerige witte waas over mijn lichaam
Veel mensen verbranden toch, ondanks dat ze zich hebben ingesmeerd met de juiste beschermingsfactor. Dit kán komen omdat het product te dun is aangebracht. Wees dus niet te zuinig met zonnebrandcrème, anders verliest het aan werking. Er zijn tegenwoordig diverse ‘light’ zonproducten, die niet plakken en eenvoudig over het lichaam te verdelen zijn. De meeste zonproducten moeten minimaal een half uur voordat je de zon ingaat, worden aangebracht. Ze hebben tijd nodig om in te werken.
7 Die zonnebrandmiddelen zijn zo duur, er staat nog wel wat van vorig jaar. Scheelt nieuwe flessen kopen
Begrijpelijke gedachte, want zonnebrand is inderdaad vrij prijzig. Het is op zich geen probleem om een aangebroken verpakking van vorig jaar te gebruiken, als je er dan maar wel rekening mee houdt dat de beschermingsfactor minder is. Nadat een fles of tube geopend is, kan de werking van de UV-factor niet gegarandeerd worden.
8 Ik hoef me niet in te smeren met een hoge factor, want ik ben al bruin dankzij een zelfbruiner!
Dit is absoluut niet waar. Een huid die door de zon gebruind is, heeft door de productie van melanine een natuurlijk beschermlaagje opgebouwd. Bij een zelfbruiner komt er geen melanine aan te pas. Bruin uit een potje is het resultaat van een chemische reactie in de bovenste huidlaag en is zeer oppervlakkig. Van een beschermlaagje is geen sprake.
9 Een aftersun? Dat is toch hartstikke overdreven, een gewone bodylotion voldoet ook
De huid insmeren met een bodylotion na een dag vol in de zon is altijd beter dan helemaal niet smeren. Een bodylotion verzorgt en verzacht de huid en dat is prima. Maar een aftersun doet meer dan dat. Het verkoelt en haalt als het ware de hitte uit de huid. Daarnaast houdt het de huid soepel en zorgt een aftersun ervoor dat de bruine kleur langer blijft zitten.
10 Als ik onder een parasol of in de schaduw blijf, hoef ik me niet in te smeren
Ook een parasol houdt de UV-straling niet 100 procent tegen. Verkleuren en verbranden gaat wel minder snel, maar juist omdat je denkt beschermd te zijn en je daarom niet insmeert, gaat het snel fout. Zonlicht wordt van alle kanten weerkaatst en komt dus ook onder een parasol. Ook een bewolkte dag is geen reden om niet te smeren: 60 tot 80 procent van de zonnestralen gaat gewoon door de wolken heen.
Download HIER ons GRATIS beauty e-boek boordevol tips en adviezen en ontvang daarbij een persoonlijk cadeau t.w.v. 75,- euro!
……[contact-form-7 id=”18246″ title=”contact apprenza”]
[/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ last=”yes” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=””][fusion_text][contact-form-7 id=”18246″ title=”contact apprenza”][/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]