Skip links

Kunnen we vocht in de huid krijgen met een crème? Of gaat dit niet?

Kunnen we vocht in de huid krijgen met een crème? Of gaat dit niet?

Is een bad vocht inbrengend voor onze huid? Of juist uitdrogend. Wij vertellen u er alles over!

 

Hydratatie en dehydratatie

Hydratatie betekent het toedienen van water in de huid.
Met dehydratatie wordt uitdroging van de huid bedoeld, door verdamping van vocht. Uitdroging is niet prettig, maar bovendien ook heel slecht voor de kwaliteit en vitaliteit van uw huid. De huid hoort een optimaal vetbalans en vochtbalans te handhaven om huidveroudering en beschadigingen te beperken.

 

Een optimale huidbalans

Een optimale hoeveelheid vocht en vet zorgt ervoor dat uw huid zichzelf kan beschermen en niet uitdroogt. Omdat veel mensen last hebben van een droge huid, wordt er door cosmeticamerken volop ingespeeld doormiddel van vocht inbrengende crèmes, maar kan een crème nu echt vocht inbrengend zijn voor de huid?

 

De huid neemt géén vocht op

Alleen de buitenste laag van de huid (de hoornlaag) kan een klein beetje vocht in zich opnemen. Dat merkt u als u bijvoorbeeld lang in bad ligt. De eelt plekken op handen en voeten worden dik en week. De huid wordt wit en ziet er verrimpeld uit.

Onder de hoornlaag bevinden zich nog 7 huidlagen. Hoe dieper de huidlaag, hoe meer levende huidcellen. Levende huidcellen hebben vocht nodig. Een vocht inbrengende crème is niet in staat om deze cellen te bereiken. In de opperhuid bevindt zich namelijk een membraam (de reinse barrière). De reinse barrière zorgt ervoor dat stoffen (waaronder water) niet van buitenaf in de huid kunnen doordringen.

Omdat alleen de dode hoornlaag een klein beetje vocht doorlaat, kan de levende cel niet van buitenaf worden bevochtigd met een crème. Er kan simpelweg geen water van buiten naar binnen. Als dit wel zou kunnen, zou u tijdens het badderen helemaal opzwellen, net als een spons! De huid laat alleen van binnen naar buiten water door, wat we kennen als transpireren.

Er worden continue nieuwe huidcellen aangemaakt in de onderste huidlagen. De nieuwe huidcellen duwen de oude huidcellen naar het oppervlak van uw huid. Eenmaal aan het oppervlak aangekomen, drogen de oude huidcellen uit en sterven ze af.

 

Wat doet een hydraterende crème dan wel?

Op uw huid ligt een dun laagje olie (sebum). Dit huidvet laagje beschermt samen met de hoornlaag de dieper gelegen huidlagen. Een vocht inbrengende crème brengt geen vocht in, maar vult de beschermende, vette laag op uw huid aan. Deze laag zorgt ervoor dat er minder vocht uit de huid kan verdwijnen door verdamping.

Een hydraterende crème brengt dus niet meer vocht in de huid, maar voorkomt dat de hoeveelheid vocht in de huid vermindert. Een betere naam voor vocht inbrengende crèmes zou zijn: vochtbehoudende crème.

Veel vocht-inbrengende crèmes bevatten tevens ‘hyaluronzuur’, een stof die enorme hoeveelheden water aan zich bindt. Zodoende wordt de buitenste eeltlaag week en vochtig. Met de dieper gelegen huidlagen gebeurt echter niks. Op korte termijn kan hydraterende crème fris en prettig aanvoelen en de suggestie van een soepelere huid wekken. Op langere termijn doet een vocht-inbrengende crème echter helemaal niks voor uw huid; vocht op de huid is immers heel wat anders dan vocht in de huid.

Wilt u een goed gehydrateerde huid?
Dan kunnen wij u de volgende producten hiervoor adviseren:

 

[contact-form-7 id=”18246″ title=”contact apprenza”]

 

 

 

Laat een reactie achter

Chat openen
Hallo 👋 Heb je een vraag of kunnen we je ergens mee helpen? Stuur ons gerust een berichtje via WhatsApp!