Skip links

Suiker en de huid

Suiker en de huid

 

Dat een teveel aan suiker niet gezond is weten de meeste mensen wel. Toch is het vaak lastig om zoete, suikerrijke producten te laten staan. Door het eten van suiker veroudert je huid met ongeveer 10 jaar!  Maar wat doet suiker nu met ons lichaam? En met de huid?

 

Wat doet suiker met ons lichaam?

Behalve de bekende kristalsuiker komt suiker in allerlei vormen voor. Andere namen voor suiker zijn bijvoorbeeld glucose, fructose, galactose, sucrose, maltose en lactose. Wanneer we suiker eten wordt er insuline geproduceerd in ons lichaam, die de bloedsuikerspiegel laat stijgen. Ons lichaam zet suiker deels in om energie van te maken. Het teveel aan suikers dat we binnenkrijgen slaat ons lichaam voornamelijk op in onze vetcellen. Het verschilt per ‘suiker-soort’ hoe snel dit gaat. Fructose bijvoorbeeld staat er om bekend een echte dikmaker te zijn.

 

Wat doet suiker met onze huid?

Glycatie is de ingewikkelde benaming voor een chemisch proces, waarbij suikers zich binden aan eiwitten. Hoe dit proces stap voor stap werkt is niet de belangrijkste boodschap. Wat wel belangrijk is, is het effect van glycatie op onze gezonde cellen.

Bij de binding van suikermoleculen aan eiwitstructuren ontstaan schadelijke stoffen, genaamd AGE’s, ook wel versuikerde eiwitten. Deze schadelijke stoffen kunnen de eiwitstructuren in ons lichaam aantasten, die zich in onze vaatwanden, botten, haar, ogen maar ook in onze huid bevinden. Best een belangrijk proces om in de gaten te houden, aangezien eiwitten de bouwstenen van ons weefsel zijn, inclusief onze huid!

3

Bekende ‘huid-eiwitten’ zijn collageen en elastine. Dit zijn belangrijke eiwitten als het aankomt op de stevigheid en trekvastheid van de huid. Wanneer er suikerverbindingen met collageen en elastine worden gevormd verliest de huid zijn elasticiteit, worden rimpels zichtbaar en treedt er verkleuring van de huid op.

Gelukkig kan het lichaam deze schadelijke AGE’s deels opruimen, maar dit opruimproces veroorzaakt ook een ontstekingsreactie in ons lichaam. En ook een ontstekingsreactie is niet goed voor onze cellen. Linksom of rechtsom, glycatie heeft hoe dan ook invloed op onze huid

 

Wat is het verband tussen suiker en huidveroudering?

We weten nu dat suikers zich binden aan eiwitmoleculen, verantwoordelijk zijn voor versuikerde moleculen en dat dit proces invloed heeft op onze huid. Samengevat: elastische vezels zullen verharden, waardoor ons weefsel stijf en minder elastisch wordt. En ja, een minder soepele huid betekent weer meer kans op huidveroudering.

Terwijl u op uw 20ste meestal nog nergens last van hebt, komt rond uw 35ste opeens de aap uit de mouw. Uit onderzoeken is namelijk gebleken dat het effect van glycatie pas vanaf uw 35ste levensjaar zichtbaarder worden. Net zoals zonschade, die u ook opbouwt in uw jongere jaren, en die pas tot uiting als u wat ouder bent.

Hoe komt dit nu eigenlijk? Het opruimen van de schadelijke AGE’s wordt gedaan door bepaalde beschermende enzymen. Naarmate je ouder wordt vermindert de werking van deze enzymen en is je huid minder goed in staat het collageen te beschermen. De afbraak van deze cellen zal op latere leeftijd sneller gaan, waardoor je huid sneller veroudert.

 

Tips om huidveroudering ontstaan door suikerconsumptie te voorkomen

100% voorkomen van glycatie is helaas niet mogelijk. Suiker bevindt zich immers in heel veel producten, ook in gezonde producten zoals fruit. Het is daarom slim om de inname van suikerrijke producten te verminderen en u te houden aan de aanbevolen twee stuks fruit per dag.

Andere tips die we kunnen meegeven zijn:

 • Stop met snoepen en vermijd suiker en andere snelle geraffineerde koolhydraten (frisdranken, vruchtensappen, taartjes en cakejes) enz. Daarnaast zijn er ook veel verborgen suikers in veel voedingsproducten aanwezig. Lees daarom altijd de etiketten op de verpakkingen. Van de eerste 3 ingrediënten die er op een etiket vermeld staan, zit er het meeste van in.Hieronder een schema waaronder verborgen suikers vermeld staan:- Ahornsiroop – Bietsuiker – Brown Sugar – Bruine rijst siroop – Cane Juice – Cane Syrup
  – Crystalline Fructose – Corn Syrup – Corn Sweetener – Dextrine – Dextrose
  – Druivensuiker – Fructose – Fructose Glucosestroop – Fruitsuiker concentraat – Galactose – Gerstemout – Glucose – Glucosestroop – HFCS (=high fructose corn syrup) –  Invertsuiker
  – Kristalsuiker – Lactose – Maisstroop – Malt  – Maltodextrine – Maltose – Mannitol – Melasse – Melksuiker – Moutsuiker – Polydextrose – Ribose
  – Rietsuiker – Rietsuiker Sap – Rijststroop – Ruwe Suiker – Sacharose – Sorbitol – Sorghum – Sucrose – Tarwe Suiker
  – Vruchtensapconcentraat – Xylitol – XyloseExtra tip: Als er op de verpakking suikers (met een S)  staat vermeld, dan is dit hoofdzakelijk een vorm van suiker vanuit zijn natuurlijke oorsprong zoals die te vinden zijn in fruitsoorten. Deze suikers zijn gezond en zeer goed te verdragen door de mens.Als er op de verpakking suiker (zonder de S) vermeld staat dus zonder de ‘s’ verwijst het hoofdzakelijk naar een suiker extract zoals rietsuiker of bietsuiker. Deze vorm van suiker is altijd zeer slecht voor de mens daar de begeleidende stoffen (Salvestrolen)  die nodig zijn om suiker vanuit ons bloed te laten opnemen op een goede manier.

 

 • Vermijd voedsel met een hoge glycemische index
  Het is belangrijk om te zorgen dat u een stabiele bloedsuikerspiegel houdt. Belangrijk is om snel opneembare suikers te vermijden zoals: frisdranken, koekjes, snoepjes, witte rijst, melkchocolade ect. Voedsel met een laag- glycemische index zorgen ervoor dat uw bloedsuikerspiegel gelijk omhoog gaat en kunt u dus wel goed gebruiken zoals: peulvruchten, glutenvrije granen, zilvervliesrijst, quinoa, fruit en volkorenpasta.

 

 • Eet producten met resveratrol (antioxidant) om het glycatie-effect te verminderen. Resveratrol zit onder andere in: rode druiven, pinda’s en bosbessen.

 

 • Eet gezonde vettenVetten (natuurlijke en volledige vetzuurketens)  maken dat de opname van snelle koolhydraten en suiker wordt vertraagd, zodat je een betere balans van je bloedsuikerspiegel houdt. Vet vertraagt namelijk de maaglediging en is dus in dit geval gunstig.Natuurlijke vetten worden langzaam verteerd en er is geen sprake van een bloedsuikerspiegel piek. Terwijl slechte vetten ervoor zal zorgen dat wij sneller een bloedsuiker piek zal bereiken. Energielevering moet vooral komen vanuit vetten met een trage afgifte en koolhydraten met een gezonde glycemische index.Een ander belangrijke vaak onderbelicht onderwerp in termen van glycatie is dus de aanwezigheid van zuurstof in het bloed. Hoe meer zuurstof aanwezig is in het bloed hoe moeilijker is het om te verzuren. Hoe minder zuurstof in uw bloed hoe makkelijker is het om te verzuren.
 • Vermijd zoveel mogelijk gebakken, geroosterde, gegrilde en/of gefrituurde voedingsmiddelen.

 

 • Zorg voor voldoende bewegingBeweging is van grote belang bij het regelen van het spijsverteringsritme. Hoe minder complexe lichaamsbewegingen dat u per dag uitvoert hoe makkelijker uw spijsvertering systeem stagneert. Hoe meer complexe bewegingen u gaat uitvoeren per dag hoe makkelijker uw spijsvertering systeem en vooral darmperistaltiek gaan werken.

 

Wat kan u nog meer doen tegen huidveroudering?

Huidveroudering is een complex proces, waarbij vele invloeden van binnen-  en buitenaf effect hebben op de snelheid waarmee uw huid veroudert. Andere invloeden zijn bijvoorbeeld: UV-straling, roken of alcohol, verkeerd cosmeticagebruik, stress, chronische ziekten, medicijnen et cetera. Natuurlijk helpt het om de invloed van deze factoren zo veel mogelijk te beperken.

Het is niet erg dat de huid door de jaren heen verandert en ouder wordt. Zolang u zich er maar prettig bij voelt. Gelukkig zijn er naast verstandig eten ook talrijke mogelijkheden om de huid in goede conditie te houden en te ondersteunen van buitenaf. Bekijk hiervoor ons menuboek!

 

 

[contact-form-7 id=”18246″ title=”contact apprenza”]

 

 

 

 

Laat een reactie achter

Chat openen
Hallo 👋 Heb je een vraag of kunnen we je ergens mee helpen? Stuur ons gerust een berichtje via WhatsApp!