Skip links

Verschillende soorten pigment en oorzaken hiervan

Verschillende soorten pigment en oorzaken hiervan

Pigment is een tweede rimpel! Niet alleen rimpels laten u er ouder uitzien, dit geldt ook voor pigment!

Veel mensen denken dan pigmentvlekken per definitie ouderdomsvlekjes zijn die met de jaren op de huid verschijnen. Dit is zeker niet waar. Er zijn veel verschillende soorten pigmentvlekken en diverse van deze soorten ontstaan al op jonge leeftijd of zelfs bij de geboorte. Pigmentvlekken hoeven dan ook niets te maken te hebben met ouderdom. Hieronder vindt u meer informatie over de diverse pigmentvlekken die er zijn.

Wat is pigment?

Pigment is een bruine kleurstof die wordt gemaakt door pigmentcellen. Door kleine korreltjes pigment af te geven aan de buitenste laag van je opperhuid, krijgt je huid haar kleur. Onder invloed van zonlicht neemt het aantal werkzame pigmentcellen en de aanmaak van pigment toe: de huid wordt bruin. Bij een verstoring van dit proces, kunnen pigmentvlekken ontstaan. Pigmentvlekken komen voor in meerdere soorten en maten.

De zonnevlekken

De zonnevlek is eigenlijk een verzamelnaam voor diverse soorten pigmentvlekken, waaronder ook bijvoorbeeld de levervlekken en de ouderdomsvlekken vallen. Deze pigmentvlekken ontstaan door blootstelling van de huid aan de zon zonder dat de huid hierbij goed wordt beschermd.

Witte pigmentvlekken

Er wordt vaker gedacht dat pigmentvlekken altijd donker van kleur zijn, maar dit is zeker niet het geval. Er zijn namelijk ook vlekken die juist geen teveel aan pigment hebben, maar geen pigment bevatten. Ook deze vallen onder pigmentvlekken en worden witte pigmentvlekken genoemd. Daarnaast is er ook vitiligo. Ook bij deze vlekken ontbreekt het pigment, waardoor er juist lichtere vlekken in de huid ontstaan. In veel gevallen speelt hierbij de erfelijkheid een rol, maar niet in alle gevallen.

Het zogenaamde zwangerschapsmasker

Grillig gevormde bruine vlekken die ontstaan door een combinatie van aanleg, zonlicht, hitte en hormoonhuishouding (pilgebruik). Ze komen meestal voor bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Vaak vlammen ze op tijdens de zwangerschap – daarom wordt melasma ook wel het zwangerschapsmasker genoemd.

Tijdens de zwangerschap hebben vrouwen te maken met veranderende hormonen. Dit heeft op iedere vrouw een ander effect. Bepaalde hormoonveranderingen kunnen zorgen voor pigmentvlekken. Er kan sprake zijn van een zogenaamd zwangerschapsmasker. Hierbij ontstaat er een grote vlek in het gezicht die verdwijnt na de zwangerschap. Het kan ook zijn dat een dergelijke vlek ontstaat wanneer u niet in verwachting bent. In dit geval kan het blijvend zijn.

Pigmentvlekken bij de geboorte

Een goed bewijs dat pigmentvlekken niet alleen van ouderdom komen is wel dat er ook kinderen worden geboren met pigmentvlekken. U kunt hierbij denken aan moedervlekken in groot en klein formaat, maar ook aan de welbekende cafe-au-lait vlekken. Deze aangeboren pigmentvlekken verdwijnen zelden vanzelf.

Post-inflammatoire hyperpigmentatie

Nogal een ingewikkelde naam, maar simpel gezegd komt het erop neer dat deze vorm van pigmentatie ontstaat door kleine verwondingen van de huid. U kan hierbij denken aan bijvoorbeeld insectenbeten, schaafplekken en acne, maar bij mensen die er gevoelig voor zijn kan het ook ontstaan door irritatie ten gevolge van peelings en agressieve cosmeticaproducten. Deze vorm van pigment is bijna altijd tijdelijk, maar het kan zeker een jaar duren tot het uit zichzelf verdwijnt.

Lentigines solares

Ook wel ouderdomsvlekken genoemd. Deze vorm van pigment ontstaat door blootstelling aan de zon en komt dus ook vooral voor op huid die vaak aan zon wordt blootgesteld (gezicht, handen en armen). In de winter verdwijnen deze vlekken helaas niet, zoals sproetjes wel doen.

Wat kunt u aan pigment doen?

Zoals voor zoveel dingen, geldt zeker ook voor pigment: voorkomen is beter dan genezen. En in dit geval is er eigenlijk maar één manier. Ook al bent u de grootste zonaanbidder, vermijd de zon zoveel mogelijk. Blijf in de schaduw, draag een pet of hoed en smeer uw gezicht altijd in met een hoge factor (het liefst 30 of 50).

Sommige menen zijn helaas extra gevoelig voor het ontstaan van pigmentvlekken. Deze extra gevoeligheid des te meer reden om de tips op te volgen. Zo zal de ‘schade’ hopelijk beperkt blijven.

Op zonnige dagen is het belangrijk om uw huid iedere twee uur in te smeren.

Enkele producten die hiervoor zeer geschikt zijn:

U kunt de vlekken camoufleren met behulp van make-up. Als u niet goed weet hoe u dit moet doen, of welke kleur voor uw huid (inclusief bruine vlekken) geschikt is, kunt u zich bij ons laten adviseren. Wij werken met het minerale make-up van Youngblood, deze zorgt niet alleen voor een mooie huid, maar beschermt uw huid ook!

Daarnaast zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Enkele behandelingen die zeer geschikt zijn voor het behandelen van pigment zijn:

Laat een reactie achter

Chat openen
Hallo 👋 Heb je een vraag of kunnen we je ergens mee helpen? Stuur ons gerust een berichtje via WhatsApp!