Skip links

Wat doet zonverbranding met onze huid?

Wat doet zonverbranding met onze huid?

Verbranden is vooral ook erg schadelijk omdat het heel direct een grote belasting voor het DNA betekent. De zg. reparatietroepen moeten grootschalig in actie komen om de gevolgen voor de celkernen beperkt te houden. Hoe intensiever er een beroep wordt gedaan op het reparatiemechanisme, hoe groter de kans wordt dat er foute reparaties worden uitgevoerd. Waardoor op den duur huidkanker kan ontstaan. Ook geldt hierbij dat hoe vaker iemand door de zon verbrand is geweest in zijn leven, en dus hoe vaker het DNA hersteld moest worden, hoe groter de kans op fouten. We spreken hier dan in vaktermen over een zonschade die cumulatief wordt opgebouwd. De ene schade en reparatie stapelt zich op de andere. Daarom wordt ook zo streng aangeraden om kinderen uit de zon te houden, omdat ze anders al zo jong beginnen met het opbouwen van die zonschades.

verbranding

Hoe werken onze DNA-reparatietroepen
DNA is de drager van onze erfelijke eigenschappen. Vergelijk het maar met een computercentrum: elke celkern in ons lichaam bevat zo’n centrum. Er ligt informatie in opgeslagen hoe de cel moet functioneren. De opdracht van huidcellen is hoofdzakelijk een beschermende barrière tegen invloeden van buitenaf te zijn en voor een klein deel afvalstoffen van binnenuit naar buiten te laten. DNA wordt onder meer door uv-licht beschadigd. Dit proces is te vergelijken met plastic dat langdurig in de zon ligt: het verkleurt, wordt hard en valt op den duur uit elkaar. Zo kan de structuur van het DNA veranderen en als dat niet gerepareerd wordt, gaat het DNA de verkeerde instructies naar de huidcellen uitzenden. Bijvoorbeeld: vermenigvuldig je in hoog tempo, waardoor een woekering ontstaat die leidt tot huidkanker. Het DNA beschikt over zogenaamde reparatietroepen die fouten kunnen repareren en/of cellen die zo beschadigd zijn dat ze niet meer gemaakt kunnen worden, kunnen laten afsterven. Maar hoe vaker in je leven die troepen zijn ingeroepen voor hulp (dus als dat al vanaf jongs af aan is) , hoe groter de kans is dat ook zij fouten gaan maken. Vooral bij huidverbranding moet er in de huid enorm veel werk verzet worden. Daarom is huidverbranding ook zo schadelijk.

Download HIER ons GRATIS beauty e-boek boordevol tips en adviezen en ontvang daarbij een persoonlijk cadeau t.w.v. 75,- euro!

e-boek-apprenza

 ……[contact-form-7 id=”18246″ title=”contact apprenza”]

[/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ last=”yes” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=””][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Laat een reactie achter

Chat openen
Hallo 👋 Heb je een vraag of kunnen we je ergens mee helpen? Stuur ons gerust een berichtje via WhatsApp!