Skip links

Wat is retinol

Wat is retinol?

Retinol is waarschijnlijk het populairste ingrediënt in huidverzorging. Deze alleskunner mag eigenlijk niet in uw dagelijkse huidverzorgingsroutine ontbreken. Vooral niet als u het belangrijk vindt om de huid jong te houden! Daarnaast werkt retinol ook tegen huidproblemen als pigmentvlekken en acné. Benieuwd wat retinol nu precies is? In deze blog leggen wij het u uit.

 

Wat is retinol?

  • Retinol is eigenlijk gewoon een ander woord voor vitamine A. Retinol is een extreem effectief celcommunicerend ingrediënt. Dat betekent dat dit stofje zich letterlijk aan bijna iedere huidcel kan hechten en doorgeeft dat die cel zich als een gezonde, jongere huidcel moet gaan gedragen.
  • Retinol is een antioxidant. Het kan dus de negatieve werking stoppen van schadelijke vrije radicalen die de huid er ouder uit doen zien en zich ouder gedraagt. Retinol helpt ook rimpels bestrijden en helpt de collageenproductie te stimuleren.
  • Retinol is effectief bij het behandelen van een acne-gevoelige huid, puistjes en eczeem. Het vermindert huidverkleuringen en maakt rimpels die zijn veroorzaakt door de schadelijke invloed van de zon minder diep.

 

 

Retinol en retinoïden: wat is het verschil?

Retinol (de gehele vitamine A-molecuul) kan worden gesplitst in krachtigere deeltjes, die we retinoïden noemen. Hoewel de begrippen retinol en retinoïde vaak door elkaar worden gebruikt, heeft elke stof zijn eigen kenmerkende eigenschappen en gebruiksvoorwaarden. Retinoïden zijn alleen verkrijgbaar op voorschrift van een arts.

Ter verduidelijking:

  • Retinol is een cosmetisch ingrediënt dat elke cosmeticaproducent in zijn producten mag gebruiken. Er is geen recept voor nodig. Andere effectieve vormen van vitamine A die je in cosmetica aantreft, zijn onder meer retinylacetaat, retinylpalmitaat en retinaldehyde.
  • Retinol is effectief omdat dit ingrediёnt, zodra het door de huid is opgenomen, wordt afgebroken en omgezet in retinoïnezuur. Retinoïnezuur is het stofje dat effect heeft op huidcellen en de manier waarop ze zich gedragen.
  • Zowel de cosmetische als voorgeschreven vormen van vitamine A kunnen irritatie veroorzaken. Het grootste risico op huidirritatie komt echter voor bij de voorgeschreven vormen (retinoïden).
  • U kunt de irritatie die wordt veroorzaakt door retinol verminderen of geheel verhelpen door het gebruik van effectieve huidverzorgingsproducten waar kalmerende stoffen en antioxidanten aan toegevoegd zijn en die géén irriterende stoffen bevatten.
  • Alle vormen van retinol werken op een gelijksoortige maar niet identieke manier. De huid kan er ontzettend veel baat bij hebben, wat de reden is dat ze zo populair zijn in de wereld van de huidverzorging.

 

 

[contact-form-7 id=”18246″ title=”contact apprenza”]

 

 

 

Laat een reactie achter

Chat openen
Hallo 👋 Heb je een vraag of kunnen we je ergens mee helpen? Stuur ons gerust een berichtje via WhatsApp!