Skip links

Wat zijn de effecten van retinol op de huid?

Wat zijn de effecten van retinol op de huid?

Retinol in huidverzorgingsproducten wordt vaak geprezen als een wondermiddel. Lees HIER wat retinol is. Wat zijn de effecten van retinol op uw huid? Kan het de huid jonger maken en pigmentvlekken en acne verminderen? En waar moeten u op letten bij het gebruik? We nemen hier dit veelvoorkomende ingrediënt in huidverzorging onder de loep!

 

Wij zetten hieronder de belangrijkste effecten van retinol op de huid uiteen:

 • Vertragen van huidveroudering
  Retinol bevordert de aanmaak van collageen en elastine; de belangrijkste elementen voor een stevige en soepele huid. Rimpels worden minder diep en fijne lijntjes worden vervaagd. Daarbij draagt retinol ertoe bij dat bindweefselcellen die collageen en elastine aanmaken langer in een goede conditie blijven. Hierdoor wordt het huidverouderingsproces vertraagd.

 

 • Tegengaan van puistjes en mee-eters
  Vitamine A-zuur is geen recente ontdekking in huidverzorging, Het wordt al sinds de jaren ’80 door artsen voorgeschreven tegen acne. Vitamine A-zuur kan de talgklieren met mee-eters ontstoppen en het verwijdert dode huidcellen. Maar ook crèmes met retinol kunnen hierbij op een mildere manier ondersteuning bieden. Het stimuleert de aanmaak van gezonde huidcellen, ook rond de poriën, waardoor deze minder snel verstopt raken en puistjes worden voorkomen.

 

 • Verminderen van pigmentvlekken
  Een mooi kenmerk van retinol is dat het in staat is om de huidtint egaal te maken bij mensen met pigmentvlekken. Pigmentvlekken ontstaan door overactieve pigmentcellen, onder meer door langdurig veel blootstelling aan de zon. Denk aan ouderdomsvlekken. Retinol kan de werking van pigmentcellen kalmeren.

 

 • Bevorderen van wondgenezing
  Retinol stimuleert de aanmaak van hyaluronzuur, dat een belangrijke rol speelt in wondgenezing. Hyaluronzuur zorgt ervoor dat het vochtgehalte in de huid op peil blijft, doordat het veel water aan zich kan binden.

 

 

 

Waar moet u op letten bij producten met retinol?

Tretinoïne (retinolzuur) is alleen verkrijgbaar op doktersrecept vanwege de zeer sterke werking. Retinol mag in zeer lage percentages aanwezig zijn in cosmetische producten, maar is daardoor niet minder effectief. Hoewel de effecten bewezen zijn, moet u niet meteen grote wonderen verwachten. Het kan ook wel even duren (enkele weken tot maanden) voordat u resultaten ziet, een probleem is niet eens ontstaan en kan ook niet ineens weg zijn.. Daarnaast zijn er ook een aantal zaken waar u op moet letten:

 • Let er op dat u de juiste retinol gebruikt
  Zoek naar vitamine A in de vorm van retinol, retinylacetaat, retinylpalmitaat of retinylaldehyde (ook retinal of retinaldehyde genoemd). Retinoïden zijn alleen op recept verkrijgbaar.

 

 • Let op de juiste concentraties
  Er zijn veel prijzige crèmes op de markt, die allemaal schreeuwen dat ze het beste zijn. Wilt u een crème met retinol aanschaffen, verzekert u zich er dan van, dat het percentage aan retinol voldoende is. Bij hele lage percentages is het effect nihil. Volgens onderzoeken heeft u 1% retinol nodig, om hetzelfde effect te krijgen als met 0,1% tretinoïne.

 

 • Extra aandacht voor zonbescherming
  Retinol maakt de opperhuid dunner en daardoor gevoeliger voor de schadelijke UV-straling van de zon. Gebruik dus altijd een zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor (minimaal 30 SPF).

 

 • Retinol is lichtgevoelig
  Het is aan te raden om crèmes met retinol ’s nachts te gebruiken. Door de lichtgevoeligheid van retinol vermindert de werking onder blootstelling aan licht. Eventueel zijn er ook serums die retinol bevatten, deze kunt u gerust onder uw dagverzorging met zonnefactor aanbrengen.Koop alleen producten met retinol die in een verpakking zitten die ondoorzichtig is en die blootstelling aan de lucht tot een minimum beperkt of verhindert. De kwaliteit en werking van alle vormen van vitamine A gaat achteruit als ze herhaaldelijk aan lucht of licht worden blootgesteld.

 

 • Zwangerschap en borstvoeding
  Er bestaat nogal wat onduidelijkheid over de effecten van vitamine A tijdens de zwangerschap. Hoewel vitamine A onmisbaar is in een gezond en evenwichtig dieet, kan een teveel aan vitamine A-zuur het ongeboren kind schaden. Of retinol ook voor problemen zorgt, is onduidelijk. Het advies is daarom om uit voorzorg het gebruik ervan te vermijden tijdens de zwangerschap en borstvoeding.

 

 • Huidreacties
  Niet alle huidtypen verdragen retinol. De stof kan irritatie zoals roodheid en schilfers veroorzaken. Vooral bij mensen die net met het gebruik ervan beginnen.Als er irritatie ontstaat, zou die naarmate de huid went aan regelmatig gebruik van retinol binnen ongeveer een week weer moeten verdwijnen. Als de symptomen niet minder worden of juist verergeren, stop dan met het product.

 

 • Thuisgebruik van retinol
  Als u net retinol gaat gebruiken, doe dat in het begin dan niet dagelijks. Liefst om de dag of meng het product met retinol met de gebruikelijke nachtcrème voordat u het aanbrengt. Zo kan uw huid er rustig aan wennen.Gebruik een goed geformuleerd serum, nachtcrème en een milde reiniger en toner om de huid te helpen de retinol beter te verdragen.Uit onderzoek blijkt dat de effectiviteit van een product met retinol bij het behandelen van een door de zon beschadigde huid duidelijk toeneemt als dit product in combinatie met een AHA-exfoliant wordt gebruikt.

 

 

 

[contact-form-7 id=”18246″ title=”contact apprenza”]

 

 

 

Laat een reactie achter

Chat openen
Hallo 👋 Heb je een vraag of kunnen we je ergens mee helpen? Stuur ons gerust een berichtje via WhatsApp!