Skip links

Weet u waarom uw huid tijdens de feestdagen niet straalt? Wij geven u 5 redenen.

Weet u waarom uw huid tijdens de feestdagen niet straalt? Wij geven u 5 redenen.

Het is een bijzondere tijd van het jaar, de aanloop naar de feestdagen. Het is een en al goud en glitter dat blinkt, niet in de laatste plaats in de wereld van cosmetica, maar ondertussen kunnen vervelende huidklachten optreden… Van kledingkriebels tot kerstboomallergie.

 

1. Kerststress
De kerstdagen zouden een paar mooie, ontspannende dagen met familie en vrienden moeten zijn. Wij weten niet hoe het bij u is, maar wij kunnen de jaren dat wij ontspannen de kerst door ga op een hand tellen. En dat heeft alles te maken met de combinatie recepten die er makkelijker uitzien dan ze zijn, missende ingrediënten, heel veel mensen in een huis en cadeautjes die te laat bezorgd worden! Maar dit keer gaan we echt op tijd beginnen met de voorbereidingen. We gaan dit jaar voor een ontspannen kerst zonder puistjes, wallen en kringen onder onze ogen. Al die kerststress doet uw huid ook echt geen goed!

 

2. Kledingkriebels
wollentruiNatuurlijke vezels zoals wol en zijde zullen niet snel een allergische reactie geven. Toch bezorgen nu juist die lekkere, zachte sjaals, mutsen en coltruien menigeen de kriebels. Vooral bij mensen met een droge of gevoelige huid. Hoe groter de diameter van de wolvezel (>30 micron), hoe groter de kans op jeuk; zeker bij een gevoelige of droge huid. Wil u toch graag wol dragen, slim shoppen helpt: merinowol en kasjmier hebben een dunnere vezel en geven bijna nooit klachten.
Heeft u toch wat in de kast liggen wat u jeuk geeft? Maak de kleding dan een beetje vochtig en leg het een nachtje in de vriezer. Ook wassen met een klein scheutje conditioner of glycerine kan de vezels wat zachter maken.

Echte (contact)allergische reacties komen gelukkig zelden voor door vezels van kleding. Het zijn eerder bepaalde gebruikte kleurstoffen en andere toevoegingen (bijvoorbeeld stoffen die het textiel kreukvrij maken) die voor een vervelende overgevoeligheidsreactie zorgen. Wij adviseren u altijd een parfumvrij wasmiddel en met name een parfumvrije wasverzachter te gebruiken. Nieuwe kledingstukken kan u ook altijd het beste eerst even wassen.

 

3. Koortslip in de sneeuw
Het is er weer volop de tijd van het jaar voor: koortslippen. Een koortslip wordt veroorzaakt door het herpes simplex virus type 1 (HSV-1). Als u eenmaal besmet bent met het virus, kan het iedere keer als u ziek, gestresst, maar ook bij koud weer of in de felle zon de kop opsteken.
Er bestaan speciale crèmes met aciclovir of penciclovir. Wanneer u hier tijdig mee begint te smeren, dan kan dat de ellende iets beperken. Hoewel het bewijs nog flinterdun is, is in de literatuur ook beschreven dat tea tree oil kan helpen. Begin met een verdunde oplossing (bv een 30% verdunning met jojoba-olie) en als dat geen problemen geeft, kan u de concentratie opbouwen. Breng twee tot vierkeer per dag een druppeltje olie op het plekje aan. Wel goed uw handen wassen daarna!
Is het daarvoor te laat, dan kunnen ingrediënten als allantoïne,
zinksulfaat of zinkoxide in cosmetica voor verzachting en
verlichting van de plekjes zorgen.  Maar voorkomen is natuurlijk altijd het beste. Het is eigenlijk het gehele jaar door belangrijk om uw lippen te beschermen. Maar ga je naar de sneeuw of een winterzonbestemming, let er dan extra op uw huid te beschermen tegen zon en kou.

 

4. Masker- en glitterchaos
glitterHet is een bekende valkuil zo vlak voor de feestdagen. Had u niet nog ergens een leuk doosje glittermake-up liggen? Een fijn maskertje om uw huid een oppepper te geven? Wees voorzichtig met oude cosmetica, ze kunnen inmiddels vol zitten met bacteriën en schimmels en voor een vervelende reactie zorgen op de huid. Controleer het openpotsymbooltje en bij twijfel: weggooien. Probeer maskers voor het gezicht altijd eerst even uit op uw onderarm en ga ook niet ineens op kerstavond experimenteren met van alles en nog wat.

 

5. Kerstboomallergie
kerstboomallergieJa, dat bestaat. Een allergische reactie van de huid na contact met de takken of de hars van de kerstboom. En deze zogeheten allergie voor colofonium komt nog best veel voor. Ook mensen met astma kunnen het benauwd krijgen van een kerstboom. Sommige onderzoekers denken dat de klachten veroorzaakt worden door schimmelsporen op de schors van de bomen. Andere onderzoekers denken echter dat hooikoortsachtige klachten eerder het gevolg zijn van stuifmeel van bepaalde bomen uit het bos die aan de hars van de kerstboomstammen zijn blijven plakken, en die in de huiskamer
alsnog loslaten en gaan ‘stuiven’. Kriebels en jeuk van kerstbomen?
Ga voor de kunstboom!

 

Download HIER ons GRATIS beauty e-boek boordevol tips en adviezen en ontvang daarbij een persoonlijk cadeau t.w.v. 75,- euro!

e-boek-apprenza

……[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][contact-form-7 id=”18246″ title=”contact apprenza”][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Laat een reactie achter

Chat openen
Hallo 👋 Heb je een vraag of kunnen we je ergens mee helpen? Stuur ons gerust een berichtje via WhatsApp!